maanantai 16. joulukuuta 2013

joulun kalenteri vol.2: 16. luukku.







2000-luvun taitteessa alkoi supersankari/sarjakuvasankari -elokuvat vyörymään elokuvateattereihin. ”Hämähäkkimiesten” ja ”X-Menien” invaasien ansioista lähes kaikki sarjakuviin viittavat leffat menestyi. Ja menestyvät edelleen. Vuonna 2009 olikin hyvä tuupata uudenlainen sankari teattereihin.

”Defendor” ei kerro ihan tavanomaisesta supersankarista. Toki, onhan Teräsmieskin joku nobody lehtitoimittaja (jota kukaan ei koskaan osaa silmälasien ansiosta yhdistää Teräsmieheen), mutta Defendor on... erityinen. Vammainen, jälkeenjäänyt. Miten kuka häntä aina nimittääkään. Alakoululaisen tasolle jäänyt Arthur on vakuuttunut olevansa tavallisen minänsä lisäksi oikeutta puolustava sankari Defendor, joka on kehittänyt itse omat aseensa. Ja hänen on toimittava oikeuden puolesta, heikkoja puolustaen.


”Defendor” on ehkä realistisin supersankarileffa, mitä on tehty. Siinä ei mässäillä erikoistehosteilla, tai yliampuvalla juonella. Oikeastaan, tämä voisi oikeasti tapahtua, siinä missä realistisena pidetty ”Kick-Ass” kuitenkin ampuu lievästi yli (oikeasti, jet-packit ja ninjamainen pikkulikka. Elokuva on silti huikea, kuten myös jatko-osa). Pyyhältäähän Jenkeissä ties minkälaista hiihtäjää, kyllä jossakin nurkassa voi hyvinkin olla joku vierittämässä marmorikuulia nistirosvojen jalkapohjien alle.

Näyttelijöiden bongaamisesta innostuneena itseäni miellytti Woody Harrelson pääosassa. Herra katosi 90-luvun lopulla – 2000-luvun taitteessa päänäyttämöltä, jääden sivuosaroolien pariin. ”Defendor” taitaakin olla miehen suunnilleen ainoa päärooli ”Larry Flyntin” ja vastaavien jälkeen (huom huom! En laske roolia ”Zombielandissa” pääosarooliksi).

Aina ei ole helppoa olla yksinkertainen sankari.

Komediaksi mainostettu, mutta pääasiassa draamana toimiva kokonaisuus on katsomisen arvoinen jokeri nykypäivän supersankarielokuvien keskellä. Aavistuksen surumielinen sankaritarina, iloisella tavalla.



IMDb arvostaa: 6,8
Kalmari arvostaa: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti