sunnuntai 30. elokuuta 2015

leffasuositus: elokuu.




Turhan usein sitä kuvittelee, että elokuvia tehdään vain Amerikassa. Jotain typeriä massatuotettuja jämäpätkiä tehdään Suomessa Uunon muodossa kyllä joo, mutta noin muuten länsimaalaiseen silmään Amerikoista tulee ne ”kaikki” elokuvat.

Saudi-Arabian elokuvateollisuudesta minulla ei ole sen enempää tietoa, eikä käsitystä. Mutta ”Vihreän Polkupyörä” siellä on onnistuttu tekemään. Ja ehkä se eksoottisuus Saudi-Arabiassa lisää tämän elokuvan mielenkiintoa.


Elokuvan päätähti Wadjda on esiteini-ikäinen tyttö, juurikin siellä Saudi-Arabiassa. Lähiseudun pojat ajelevat ja leikkivät polkupyörillä, niinpä myös Wadjdakin haluaa pyöräillä! Ongelmana vain on Saudien kulttuuri ja/tai uskonto, eihän tytöt yksinkertaisesti voi fillaroida. Se on poikien ja miesten hommaa. Määrätietoista tyttöä tämä ei tunnu estävän. Hän näkee läheisessä liikkeessä vihreän polkupyörän (ahaa, tästä se suomennettu nimikin tulee), jonka hän haluaisi. Rahaa ei vain ole. Mutta onneksi Koraani -aiheinen kilpailu järjestetään kouluikäisille, jonka isolla voittosummalla voisi sen pyörän ostaa.

Itse juoni ei nyt mitenkään ihmeellinen ole. Ja vaikka tämä on vain elokuva, on se omalla tavallaan jonkinlainen ”dokumentti” naisten elämästä ja asemasta lähi-idässä. Nainen on toisen asteen kansalainen mieheen verrattuna ja meikkiä (ainakaan koulutytöt) ei saa käyttää vietelläkseen liikaa miehiä. Kotona miehen käskyt, toiveet ja sanomiset ovat täsmälleen sitä, joita naisen tulee totella.

Erikoista onkin, että tämän elokuvan onkin ohjannut nainen. Helppoa se ei kaiketi ole ollut, sillä hän on joutunut ohjaustyötään tekemään piilossa pakettiautosta. Miksi? Koska muuten hän olisi seurustellut (siis jutellut, keskustellut) miesten kanssa julkisilla paikoilla.

Jos joku kokee olevansa paskassa asemassa, kun joutuu oppivelvollisuuttaan suorittamaan, veroja maksamaan tai käymään intin, ehkä kannattaa katsoa tämä Vihreä Polkupyörä. Se myös avartaa Saudi-Arabian, miksei koko lähi-idän, kulttuurillista näkökantaa omaan silmään. Ei ne ihmiset siellä missään kivikasoissa asu, vaikka ulkoa päin asutukset saattavat olla kylmän näköiset. Kyllä niiltäkin ihmisiltä löytyy ne pleikkarit ja nahkasohvat olohuoneesta.


Jos miehisestä näkökulmasta pitää vielä joku näkökanta antaa, niin itseäni miellytti saudinaisten ulkonäkö. Tavattoman kauniita naisia, jotka valitettavasti joutuvat peittämään kauneutensa mustaan kaapuun.

Sääli. Täällä Suomessa löytyy paikallisista pubeista ihan riittävästi niitä naisia, joille se kaapu kuuluisi päälle.



IMDb arvostaa: 7,6.

Kalmari arvostaa: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti